polski english ue
rotator1_18

Ponad 45 mln zł zysku netto po pierwszym półroczu 2015 r.

Grupa Impexmetal zajmująca się przetwórstwem i produkcją metali kolorowych w pierwszym półroczu 2015 roku uzyskała ponad 1,75 mld zł przychodów (wzrost o 29% r/r).  Zysk netto wyniósł ponad 45 mln zł i był wyższy o 10,5 mln zł w porównaniu do wyniku osiągniętego w analogicznym okresie roku ubiegłego. Zysk operacyjny przekroczył 55 mln zł.

W I półroczu 2015r Grupa Impexmetal osiągnęła zysk z działalności operacyjnej
w wysokości 55 mln zł wobec 42,2 mln zł w I półroczu 2014 oraz zysk netto roku bieżącego w wysokości 45,1 mln zł, odnotowując wzrost o 10,5 mln zł r/r.

Tak znacząca poprawa wyników jest efektem działania kilku czynników. – mówi Małgorzata Iwanejko Prezes Zarządu Impexmetal S.A.  Zakończona w ubiegłym roku modernizacja linii produkcyjnej oraz optymalizacja procesów technologicznych pozwoliły nam na zwiększenie uzyskiwanych wolumenów w segmencie Aluminium a co za tym idzie zwiększenie udziału w miksie produktowym wyrobów o wyższym stopniu przetworzenia. W segmencie Cynk i Ołów głównym motorem wzrostu były wzrosty wolumenów sprzedaży w Baterpol S.A. spowodowane większym popytem wśród dotychczasowych klientów  oraz zdobyciem nowych kontrahentów. Dla wyników segmentu Miedź kluczowy był spadek realizowanych marż przerobowych. Intensywnie pracujemy jednak nad poprawą tego parametru. Jestem przekonana, że w kolejnych kwartałach będzie on zdecydowanie korzystniejszy. – dodaje Prezes Impexmetalu

Wynik operacyjny w poszczególnych segmentach działalności (w mln zł)
Segment I półrocze 2015 I półrocze 2014
Aluminium 29,6 17,2
Cynk i Ołów 10,3 7,9
Miedź 5,7 8,4
Handel 11,3 9,8

Przychody Grupy Impexmetal wyniosły 1,76 mld zł i były o ponad 29% wyższe od wyniku osiągniętego w analogicznym okresie roku ubiegłego.

Zwiększenie przychodów o niemal 30% to efekt imponującego wzrostu osiąganych wolumenów sprzedaży. Zakład Aluminium Konin zwiększył sprzedaż o ponad 30%, Baterpol o 28% a Walcownia Metali Dziedzice kolejny raz uzyskuje rekordowy poziom sprzedaży. – mówi Małgorzata Iwanejko.
Warto jednak zwrócić uwagę, że dalszy tak wysoki wzrost nie będzie możliwy. Spółki Grupy od 2013 roku zwiększają systematycznie wolumeny sprzedaży; nasze moce produkcyjne wykorzystujemy już w 100%. Stąd też decyzja o rozpoczęciu kolejnego procesu inwestycyjnego w segmencie Aluminium, którego wartość szacujemy na około 100 mln zł. Jego zakończenie planowane jest na rok 2017.

Przychody i wolumeny sprzedaży wg segmentów działalności:
  • Segment Aluminium – przychody 548 mln zł (367 mln zł w analogicznym okresie 2014 roku), wolumeny 44,8 tys. ton (34,2 tys. ton w okresie I półroczu 2014 roku),
  • Segment Cynku i Ołowiu – przychody 503 mln zł (339 mln zł w analogicznym okresie 2014 roku), wolumeny 45,9 tys. ton (40,2 tys. ton w okresie I półroczu 2014 roku),
  • Segment Miedzi - przychody 457 mln zł (426 mln zł w analogicznym okresie 2014 roku), wolumeny 25,1 tys. ton (23,7 tys. ton w okresie I półroczu 2014 roku),
  • Segment Handel – przychody 453 mln zł (344 mln zł w analogicznym okresie 2014 roku),

Podsumowanie wyników (tys. zł)

Grupa Impexmetal 1.01 – 30.06.2015r  1.01 – 30.06.2014r
 Przychody ze sprzedaży 1 757 062 1 360 964
 Zysk operacyjny 55 044 42 163
 Zysk netto 44 944 33 717
Zysk netto przypadający akcjonariuszom jednostki dominującej 43 361 32 463

Więcej informacji w raportach półrocznych

Michał Kujawski
michal.kujawski@mc.com.pl
501-079-443
© COPYRIGHT 2018 Gränges Konin S.A.

NIP 525-00-03-551, Numer KRS 0000003679 Sąd Rejonowy dla M.St. Warszawy,
XII Wydział Gospodarczy KRS. Wysokość kapitału zakładowego 160 000 tys. PLN